Contact

Kempen Consultancy BV
Laageindsedijk 24B
5447 PC  Rijkevoort

T: 06 533 539 70
I: pkempen@kempencs.nl

 

'Gezichten geven bedrijf persoonlijkheid'

Door drs. T.P. Gorissen

Eén van de redenen dat de online verkoop van producten en diensten tot op heden nog niet voldoet aan de (hoge) verwachtingen, is het ontbreken van voldoende vertrouwen in die andere partij. Kopers op internet zoeken net als bij aankopen in een 'normale' winkel naar vertrouwen. Dat geldt ook minstens zo veel voor bedrijven die online zoeken naar leveranciers of partners'.

Het sec vinden van 'harde' informatie over leveranciers of (partner)bedrijven waarmee u zaken wil doen is niet moeilijk. Maar hoe zit het met de daadwerkelijke levering door het bedrijf, de afhandeling van de betaling en service? Wat als er iets misgaat? Bij wie kunt u dan terecht? Het draait om het vertrouwen dat u ervaart in die nog onbekende organisatie.

'Zo'n smoelenboek doet dan ook wonderen.'
En online vertrouwen wekken is net zo eenvoudig als 'face-to-face'. De klik die u normaliter voelt bij een autoverkoper bijvoorbeeld - of juist niet. De non-verbale communicatie, een gezicht dat boekdelen spreekt! Dat gezicht in een smoelenboek werkt exact hetzelfde; drempelverlagend.

Of het nou adviseurs zijn of de mensen van de helpdesk. Een foto straalt openheid uit. Laat maar zien uit welk hout uw organisatie is gesneden. U bent geen anoniem postbusbedrijf. Nee, uw relatie doet zaken met échte mensen. Hij of zij klimt makkelijker in de telefoon wetende wie er aan de lijn komt.

'Who is who?'
Niet voor niets staat de 'wie is wie'-informatie van zakelijke websites in de top 10 van meest bekeken webpagina's. Omdat (potentiële) relaties of consumenten in z'n algemeenheid willen zien met wie ze zaken doen. Wie kan ik waar en wanneer bereiken en aanspreken met mijn vraag of probleem? De medewerkers van een organisatie vertellen niet alleen iets over het bedrijf zelf, gezichten geven ook letterlijk smoel aan uw bedrijf. Dat wordt als prettig ervaren omdat men zich daar onbewust op instelt. Bij een oudere vrouw is het eerder 'u' dan 'je'. Bij een man in pak wordt het eerder formeel dan dat het hele levensverhaal ter tafel komt...

'Laat maar zien uit welk hout uw organisatie is gesneden.'
Hetzelfde verhaal gaat op voor de interne cultuur van grote bedrijven. Voor organisaties met meerdere vestigingen. Een wij-gevoel is makkelijker te creëren als collega's elkaar kennen. En dan niet alleen via hun stem aan de telefoon. Meer dan gemiddeld is de mens visueel ingesteld. We willen kunnen zien tegen wie we het hebben. Dat geeft ons een prettig gevoel. 'Zien is geloven'. Letterlijk en figuurlijk. Weten wie uw Japanse collega aan de andere kant van de lijn is, maakt de communicatie minder stroef. Dat zit nou eenmaal tussen onze oren. Zo'n smoelenboek doet dan ook wonderen. Bovendien heeft u zo uw eerste indruk altijd zelf in de hand. U bepaalt zelf hoe uw eerste indruk er uit ziet. In woord én beeld. Straal openheid uit en merk dat collega's u toegankelijker vinden. Het werkt écht!